ترکیبات موثر قارچ شیتاکه بر سلولهای ایمنی
تمام وعدههای تغذیهای انسانها در روز برای حفظ انرژی و تقویت بدن استفاده میشود، درست است که بخشی از آن و طعم دادن به غذا برای لذت بردن از وعده غذایی انجام میشود ولی عمده آن برای بالا بردن قوای ایمنی بدن و پیشگیری از بیماری ها انجام میشود. در این مطلب در مورد قارچ شیتاکه، خواص آن و تاثیر مواد مغذی آن بر سلولهای ایمنی بیشتر میخوانیم.
قارچ شیتاکه و ارزش تغذیهای آن
قارچ شیتاکه جز ده قارچ برتر دنیا از لحاظ تغذیهای و خواص درمانی است ولی از لحاظ محبوبیت در رتبه دوم قرار میگیرد چرا که در کنار خواص فراوان مزه بسیار مطبوعی دارد که برای خود علاقهمندان بسیاری را به خود جذب کرده است. قارچ شیتاکه از قارچهای دکمهای و گوشتی است و جالب آنکه طعم آن نیز شبیه به گوشت است. به دلیل پرطرفدار بودن این قارچ و پر مصرف بودن آن علاوه بر گونههای وحشی و جنگلی به طور فراوان در سراسر دنیا پرورش داده میشود.
قارچ شیتاکه هم به صورت تازه در دسترس است و هم به شکل خشک و آسیاب شده قابل تهیه و مصرف است. از نظر خواص نوع تازه و خشک شده تفاوتی ندارند ولی به دلیل از دست دادن آب در نوع خشک شده طعم قارچ قویتر میشود. از لحاظ تغذیهای قارچ شیتاکه سرشار از فیبر، آنتی اکسیدان، انواع ویتامینهای، ب، آ، ای و دی میباشد؛ همچنین دارای مواد معدنی مهمی مانند مس، روی، منگنز کلسیم، سدیم و پتاسیم است. پلی ساکاریدها، کربوهیدراتها، پروتئینها و مواد مغذی دیگر است. برای آشنایی بیشتر می توانید از مقاله ارزش غذایی و دارویی قارچ شیتاکه استفاده کنید.
تاثیرات درمانی قارچ شیتاکه
قارچ شیتاکه در صورتی که به روش و میزان صحیح مصرف شود تاثیر زیادی در پیشگیری از بیماریها و درمان آنها دارد. از مهمترین خواص درمانی قارچ شیتاکه میتوان از موارد زیر نام برد:
- بهبود عملکرد سیستم گوارش
- سلامت قلب
- سلامت مغز
- بهبود گردش خون
- جلوگیری از ابتلا به انواع سرطان و کمک به درمان آن
- تقویت قوای ایمنی
- تقویت قوای جسمی
- تقویت عضلات
- کمک به خواب آرام
- مبارزه با چاقی و کمک به کاهش وزن
- سم زدایی بدن
- کنترل چربی خون
- کنترل فشار خون
- کنترل قند خون و کمک به بیماران دیابتی
- پیشگیری و بهبود بیماریهای زنان و مردان
- درمان کم خونی
- سلامت پوست
- دارا بودن خواص ضد عفونی کننده، ضد میکروبی، ضد ویروسی و ضد التهابی
- کمک به بیماران خود ایمنی
- رفع کمبود آهن در بارداری ولی استفاده از آن در دوره بارداری و شیردهی بهتر است زیر نظر پزشک باشد.
- رفع انسداد در رگها و کمک به بهبود ترومبوز
- سلامت دندان و لثهها
- سلامت استخوانها
- انرژی زا
سیستم ایمنی بدن
همانطور که از نام آن پیداست سیستم ایمنی، امنیت بدن را در مقابل بروز هر گونه بیماری و ورود عامل بیماریزا به بدن مانند باکتری ها، ویروسها، انگلها، آلرژی زاها و هر عامل بیگانه دیگری تامین میکند. خود سیستم ایمنی از قسمتهای مختلفی مانند سلولها، بافتها و پروتئین های تشکیل شده که هر کدام از آنها نقش مهمی در ایمن نگه داشتن بدن ایفا میکنند. از بخشها و سلولهای ایمنی بدن میتوان از گلبولهای سفید و انواع آن، آدنوییدها که دو غده پشت بینی هستند، لوزهها، طحال، تیروئد، گره و عروق لنفاوی، تیموس و مغز استخوان نام برد. گلبولهای سفید از مهمترین سلولهای ایمنی در بدن هستند که توسط بافتها و غدههای ایمنی مانند تیموس، طحال و مغز استخوان در بدن تولید و به جریان خون ریخته میشوند و به عوامل بیگانه در بدن حمله کرده و آنها را از بین میبرند.
ترکیبات موثر قارچ شیتاکه بر سلولهای ایمنی
قارچ شیتاکه بر تولید ماکروفاژها که از اصلی ترین سلولهای ایمنی هستند تاثیر زیاد و مستقیمی دارد و با تاثیر بر تولید به موقع آنها نقش مهمی در مهار بیماریها دارد به ویژه در مورد بیماری سرطان چرا که ماکروفاژها توانایی آن را دارند که سلولهای سرطانی و سلولهای دیگری که قابلیت سرطانی شدن را دارند را شناسایی کرده و از بین ببرند. سیتوکینها گروه دیگری از سلولهای ایمنی هستند که مصرف قارچ شیتاکه بر افزایش آنها تاثیر داشته و با افزایش سیتوکینین موجب آپوپتوز شده و همچنین از تبدیل سلول سالم به سلول سرطانی جلوگیری میکند.
انواع ویتامینها، مواد معدنی و فیبر موجود در شیتاکه موجب تقویت سیستم ایمنی شده و با این روش باعث طول عمر خواهد شد. پلی ساکاریدها ماده مغذی دیگری در قارچ شیتاکه است که با کمک فیبر موجود در آن باعث تقویت سیستم ایمنی شده و تاثیر مستقیمی بر کاهش ریسک ابتلا به سرطان کولون خواهد داشت. بتا گلوکانها در شیتاکه رسوب چربی در رگها را برطرف کرده و با کاهش ریسک تشکیل پلاکهای آترواسکلروز باعث تقویت ایمنی شده و در نهایت گرفتگی در رگها برطرف شده و احتمال سکتههای قلبی کاهش مییابد. قارچ شیتاکه با تامین و برطرف کردن نیاز بدن به مواد معدنی مهم مثل روی، نیاسین، سلنیوم، ویتامین دی، منیزیم، کولین و فولات باعث تقویت قوای ایمنی و بدن میشود و بدن را در مقابل بروز بیماریهای شایعی مانند سرطان کولون، سرطان پروستات و سرطان سینه بیمه میکند و در صورت بروز این بیماری ها به دفاع و بر طرف کردن آنها میپردازد. برای مطالعه بیشتر می توانید از مقاله قارچ شیتاکه و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک بگیرید.
روش تهیه، نگهداری و مصرف قارچ شیتاکه با هدف تقویت سیستم ایمنی
همان طور که گفته شد شیتاکه به طور تازه و خشک شده وجود دارد که در دو حالت نگهداری از آن حساسیتهایی دارد و باید در جای خنک و دور از هوازدگی نگهداری شود. اگر سطح قارچ تازه لیز شده بود به معنی فاسد شدن آن است و دیگر نباید از آن استفاده کرد و به دلیل همین فاسد شدن سریع روش پیشنهادی برای مصرف نوع خشک شده آن است که در صورت رعایت نکات نگهداری شش تا دوازده ماه با حفظ خواص قابل استفاده است.
از آنجایی که قارچ شیتاکه خوراکی و طعمدار است استفاده از آن در وعدههای غذایی روزانه کار راحتی است به شرطی که در مصرف آن زیاده روی نشود که برای جلوگیری از این مورد میتوان از یک مشاور تغذیه در مورد میزان مصرف پرس و جو و کسب اطلاع کرد. علاوه بر پخت و پزها میتوان دمنوش شیتاکه را نیز تهیه و مصرف کرد که در این صورت مانند هر جوشانده گیاهی دیگری خواص آن بیشتر آزاد شده و سریعتر جذب بدن خواهد شد.